Начало
Новини Електронни каталози Библиографии Контакти Услуги Каним Ви...
Търсене  
Библиотеката
 История
Биография на Пейо Яворов
 Дейности и задачи
 Електронни ресурси
 Структура
Директор
Заемна служба
Читалня "П. Дубарова"
Методичен отдел
Читалня за хуманитарни, точни и приложни науки
Междубиблиотечна заемна служба /МЗС/
Ресурсен център на Гьоте-институт България
Отдел "Нормативни документи"
Читалня за текуща периодика
Изкуство
Справочно-библиографски отдел и краезнание
Комплектуване и обработка
Детски отдел
Автоматизация
Административен отдел
 Фондове и каталози
Фондове
Лични колекции
Каталози
 Библиографии
проф. Димитър Аврамов
проф. Георги Дюлгеров
проф. Иван Карайотов
Христо Фотев
Петя Дубарова
 Услуги
 Проекти и програми
Проект „Опознай Земята – пази я!”
Проект „Земята по-чиста, ние по-знаещи”
Проект "Глобални библиотеки"
ПРОЕКТ „РЕГИНА ПИ”
ABLE
Проекти на Министерство на културата
Мегапроект “Пушкинска библиотека”
Ресурсен център за съвременен танц
Проект „Парчета @рт”
 Каним Ви ...
 Нови постъпления и книги с автографи
НА ВАШЕТО ВНИМАНИЕ
АБОНАМЕНТ
АВТОГРАФИ
 Библиотечна мрежа
В областта
Библиотеките в България
СБИР
 За Вас, библиотекари
 Дарители
За 2019 год.
За 2018 год.
За 2017 год.
За 2016 год.
За 2015 год.
За 2014 год.
За 2013 год.
За 2012 год.
За 2011 год.
За 2010 год.
За 2009 год.
За 2008 год.
За 2007 год.
За 2006 год.
До 2006 год.
Електронни ресурси
 Дигитална библиотека
 Каталози
    · на РБ"П.К.Яворов"
    · РЕГИНА
    · РЕГИНА-ПИ(временно спрян)
    · РЕГИНА СТАТИИ
    · на други библиотеки
Бургаски край
 Област
 Община
 Бургас
Никулден - Ден на Бургас
Освобождението на Бургас - 6 февруари
24-ти пехотен черноморски на Н.В.Царица Елеонора полк
 Общини в Бургаска област
 Културни институти
Галерии
Музеи
Държавен архив
Театри, музика...
Издателства
Творчески съюзи
Книжарници
МКЦ
 Културни прояви
Общински
Национални
Международни
Литературни новини
 Учебни заведения
 Народни читалища
 Национален парк     Странджа
Други
· Бележити дати и събития
Покажи / Скрий
 
Покажи / Скрий
ДАРИТЕЛИ за 2014г.


Дарители 2014 година


Аврамов, Веселин – Живее в гр. Бургас. Завършил е Инженерно-строителния институт – специалност „Геодезия, фотограметрия и картография“, работи дълги години в „Бургаски медни мини“. Пише поезия. Дарил 3 бр. от книгата „Спомени от рудника“, чийто съставител е той.

Апостолов, Стефан – Живее и работи в гр. Бургас. Дарил по 1 бр. от книгите си „Преображенското въстание и прокудените българи от бащин край“,"Балканската война и трагедията на българите в Източна Тракия“ и 3 бр. от „Линията Мидия-Енос“.

Аржентинският посланик Н. П. Гийермо Салвадор Асрак дарил книги на аржентински автори преведени на български език.

Атанасов, Йордан – Писател на поезия и проза. Живее в гр. Ст.Загора. Дарил поетичната си книга „Машина за чистотата“.

Бакалова, Виргиния – Лекар, специалист кожни болести. Родена в гр. Бургас, живее в Пловдив.Автор на 70 научни публикации и на 5 поетични книги. Дарила по 3 бр. от стихосбирките си „С криле от мечти” и  „Да помним”.

Банков, Банко П. - Професор, строителен инженер, живее в София. Дарил 1 бр. от книгата си „Граматика за възрастни”.

Бенчев, Светозар - Професор в Националната художествена академия. Дарил 1 бр. от каталога „Колекция живопис (1896-1940)“.

Берниер, Хуан Антонио – Живее и работи в гр. Кордоба, Испания. Работил е като преподавател във Френската гимназия гр. Бургас и в СУ „Св.Климент Охридски“. Дарил на библиотеката 3 бр. от двуезичната си поетична книга „Философията и две врабчета“.

Бояджиева, Вяра
– от гр. Бургас. Дарила 2 бр. от книгата на Милан Асадуров-„Фаровете в Стария свят от древността до наши дни“


Брадинова, Мариета – Живее и работи в Америка. Съставила и издала албум с графики и екслибриси на съпруга си художника Николай Янакиев. Дарила 2 бр. от „Geography of Imagination”.

Бъкстон, Кристофър – Английски писател, живее в град Колчестър, но е свързан с Бургас и България. Дарил 5 бр. от приказната си книга за деца „Седемте палавници и властната принцеса“.

Велев, Евгени – Художник, пише поезия, преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии, в катедра „Национално историческо наследство“, дарил по 1 бр. от книгите си „Нажежени пясъци“ и „Най-дългия таратор“.

Великов, Кънчо – Поет от с. Крайсен, Павликенска община. Дарил 1 бр. от книгата си „Дъждовен рефрен. Хайку“.

Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ – Дарил 1 бр. от биобиблиографията  „Иван Стоянов“.

Войнов, Борис - Инженер-химик, член на съюза на бълг. журналисти,писател и краевед. Живее в София. Дарил 2 бр. от книгата си „Подпоручик Петров“ и „Село Слънчево. Ваеците и маджурите“.

Вълчев, Ваньо – Писател хуморист и поет. Живее и твори в гр. Бургас. Дарил книгите си: „Посещенията на съседа Ставри“ – 2 бр.и по 1 бр. от „Усмихвай се-все ще ядосаш някого“, „Свищовският граал“ , „Алеко Константинов като адвокат“.

Георгиев, Йордан – Журналист от гр. Силистра. Дарил 1 бр. от книгата си „Ракурси“.

Георгиев, Лъчезар – Работил като музикант, журналист, издател, в момента е университетски преподавател. Живее в гр. В. Търново. Публикувал е над 40 авторски книги-художествени, документални, публицистични и научни, както романи, повести и разкази. Дарил 1 бр. от книгата си „Полет до Малпенса. Разкази“.

Георги Т. Георгиев - Живее в Бургас. Понастоящем е пенсионер. Д-р по история. Научните му интереси са разнообразни - от историята на македонското и тракийското освободително движение, през селищни летописи до летописи и хроники на различни теми. Дарил по 1 бр. от книгите си: „Градът на колоездачите. Колоезденето и колоездачният спорт в Булгас от 1946 до 1988 г.“, „Откъде са дошли „ваяците“ в Североизточна България“, „Еркечката етнографска област в миналото и сега“, „Възрожденецът Димитър Събев Злочести“

Гигов, Никола – Поет и писател, живее и твори в гр. Смолян. Дарил на библиотеката  3 бр. от книгата си „Шалче от зора” и по 1 бр. от „Клада за феникси”, „Гадател на сънища” и „Спартак – вулканът на свободата”.

Греков, Йордан – от гр. Добрич. Икономист по професия. Дарил 1,2,3 и 4 том на книгата „Писахме да се знае“.

Дечев, Захарий – Свещеник от гр. Бургас. Дарил по 1 бр. от книгите си „ Педагогическата игра в обучението по религия в началното училище“ и  „Христоматия по религия-православие за учителя в детските градини“.

Джелебова, Пейчева, Дена – Поетеса от гр. Бургас. Дарила 1 бр. от мемоарната си книга „Бургас – мъко моя”.

Димитров, Кирил – Музикант, виолончелист, живее в Берлин. Дарил по 1 брой от книгите си: „Вечната въртележка“, „Стари филми“, „Двойникът“, „Послание към мъртвите“ и „Мелодичен залез“.

Димитров, Симеон - Живее и работи в гр. Бургас. Режисьор. Дарил по 1 брой от книгите си “Безмълвен събеседник” и “Безкрайни интонации на смисъла”, както и 500 бр. книги от личната си библиотека

Димитрова, Ваня – Живее в гр. Бургас, читател на библиотеката. Дарила 7 бр. книги.

Димитрова, Елена – Журналист и писател, сценарист и продуцент на документални филми. Живее и работи в София. Дарила 2 бр. от историческия си роман „Кан Пресиян и славянката“.

Динков, Динко – Роден в Ст. Загора, живее и работи като преподавател по български език в гр. Бургас. Дарил 5 бр. от книгата си „Гмуркачът“.


Дойнов, Иван – Поет, лирическа емблема на Разград и Лудогорието. Дарил 1 бр. от поетичната си книга „Една вселена”.

Дончева, Мария – от гр. Враца. Дарила 1 бр. от Сборника посветен на 80-годишнината от рождението на проф. Александър Фол „Тракийската култура – неделима част от Европейската цивилизация“.

Дубаров, Атанас – о.з. подполковник. Работил е в Нефтохимическия комбинат в Бургас като началник на Обектна противопожарна служба към завод „Булана“, сега е пенсионер. Дарил 3 бр. от книгата си „Дубаровият род. Родова хроника“.

Емануилиду, Румяна- журналист, писател, издател. Живее и работи в гр. Бургас. Дари 2 бр. книгата „Елада Пиньо и времето“, издадена в нейната издателска къща „Знаци“.

Жеков, Цветан – Председател на морски клуб „Маяк“ към СОСЗР – Бургас. Дарил по 1 бр. от книгите: „Повест за победителя генерал Владимир Стойчев“, „Военното училище на България“ и „Бургаска пролет. Стихове от третата възраст“.

Жишев, Иван- Поет от гр. Черноморец. Дарил по 10 бр. от стихосбирките си „Навред си до мен“ и „ Защо се ражда човек“.

Зонта клуб Бургас – Неправителствена и нерелигиозна организация, в която са обединени работещи жени в международна организация. Дарили 300 лв. за закупуване на нова литература.

Издателство „Пескадо“ - София. Дарило 5 бр. от книгата „За демокрацията и нейното българско приключение“.

Издателство „Жанет 45“ – Пловдив. Дарило  20 тома книги от съвременни български автори отпечатани в издателството.

Иванова, Евгения – Доцент в Регионалния исторически музей Ст. Загора, завеждащ отдел „Етнография“. Дарила 2 бр. от авторската си монография разработена съвместно с Велчо Кръстев „Циганите/Ромите в България – джендър отношения.

Издателска къща „Хермес“ - Пловдив. Дарили 20 броя книги – поезия, проза и литературна критика.

Илиев, Хр. Илия – Театрален критик и културолог. Завършил философия в Софийския университет „Св.Кл.Охридски” и театрознание във ВИТИЗ ”Кр. Сарафов”, изследовател и популизатор на лорд Байрон в България. Негови близки дарили 1 бр. от посмъртно издадената му  книга „Лорд Байрон и Пейо Яворов”.

Илиев, Цветан – Поет от гр. Враца. Дарил по 1 бр. от книгите си „С необяснима светлина родена“, „Реквием за теб“ и „Сред тяхната вселена“.

Йовина, Недялка – Читател на библиотеката. Дарила по 1 бр. от луксозните издания на Тангра ТанНакРа „Божествата на траките“ и „Царете на траките“.

Караджова, Златина  - Гл. асистент в Университет „Проф. Д-р Асен Златаров” – Бургас. Дарила 1 бр. от книгата си „Туроператорска, агентска и туристическа транспортна дейност”.

Касъров, Милчо - лекар от гр. Бургас. Дарил на библиотеката по 2 бр. от книгите си „Мирис на пари“, „Зара и измамника“, „Опасни интриги“, „Говорещият с делфини“.

Костадинов, Божидар – от  гр. Пловдив, ученик, носител на наградата „Младо пловдивско дарование за 2012 год.”. Дарил 3 бр. от първият си фантастично - приключенчески роман „Път след върха”.

Къдринов, Васил – Директор на Центъра за памет за съпротивата срещу тоталитаризма „Хана Аренд“- София. Дарил по 2 бр. от изданията на центъра, чийто редактор е „Да преподаваме историята на комунизма“ и „Христоматия по литература за 12. Клас. Забранените писатели“..

Кънчева, Димка – от  гр. Карнобат. Дарила  5 бр. от книгата си „По следите на моите прадеди. Кн. 11”.

Луджев, Димитър - Професор, доктор. Работи в Института по история на БАН. Дарил на библиотеката 1 бр. от монографичния си труд "Град на две епохи. История на обществените групи в българските градове в средата на ХХ век".

Лукова, Калина – Професор в Бургаския свободен университет. Дарила 1 бр. от книгата си „Литература и медии“.

Любчева, Маруся – Български политик и евродепутат. Живее в Бургас. Продължава дарението на „Православная Энциклопеди“ Т. 21 и 22.
 
Люцканова, Радка – от гр. Бургас, потомка на тракийските българи. Дарила 2 бр. от книгата си изследване „Дерковските български села. Село Имрихор“.

Марицас, Константинос – Роден в София. Инженер по професия. Живее в София и Атина.Направил цялостен превод на творчеството на Константинос Кавафис, събрано в 6 книги, представени в Бургас август 2013 год. Дарил книгите си на библиотеката.

Митков, Митко – Инженер. Директор на Регионална дирекция по горите в Бургас. Дарил 3 бр. от книгата си „Защитени  територии и обекти в Айтоско“.

Михайлов, Иван – Издател и краевед. Живее и работи в гр. Бургас. Дарил 6 бр. от книгата си „Странджанският край от древните траки до Балканската война 1912-1913г.”.

Момчилова, Юлия – Писателка, музикантка, художничка. Живее в гр. София. Дарила по 4 бр. от книгите си за деца „Зелени игри“ и „Вълшебната нощ“.

Нанков, Николай – Роден в Ст. Загора, живее и работи в гр. Бургас. Дарил 4 бр. от книгата си „От глог на глог“.

Народно читалище „Асен Златаров 1940“ гр. Бургас. Дарило 4 бр. от книгата „Магията на словото. Сборник с наградени творби от литературния конкурс за есе“.


Павлов, Динко – Писател хуморист от гр. Бургас. Дарил 2бр. от книгата си „Без упойка“.

Палазов, Димитър – От с. Карайсен, В. Търновски окръг. Има издадени 9 поетични книги в стил хайку. Дарил на библиотеката 1 бр. от последната си десета книга „Прелет“.

Парзулова, Марияна – Професор, д-р на филологическите науки, преподавател в Унивеситет „Проф. Д-р Асен Златаров” – Бургас. Автор на 13 книги и повече от 130 публикации, от които 4 книги и 33 статии посветени на българите в Украйна. Дарила на библиотеката книгите си -1 бр. от „Българският език в началото на ХХI – отражение на обществените промени” и 2 бр.от „Именуването на българите през ХХ – ХХI век. Енциклопедичен справочник”.

Пеева, Дарина - Художник. Живее в гр. Бургас. Дарила 30 албума с репродукции.

Петров, Владимир Богданов – Професор по гражданско и семейно право, д-р на юридическите науки, член на Съвета по законодателно право към парламента, четвърто поколение юрист. Дарил по 2 бр. от книгите си с политически есета  „Ако Оруел беше жив.” и „Умението да се навеждаш”, по 1 бр. от книгите си „Споменът на нашите любовни места” и „Необходимата истина за царската реституция”.

Петров, Любомир – от гр.В. Търново, живее и работи в гр. Бургас, занимава се с Ландшафтно проектиране. Дарил 1 бр. от двутомника „[Мастъринг] Mastering 3ds max 5” и 1 бр. от „AutoCad 2002 ”.

Попов, Йордан Софониев – Писател, белетрист, сатирик. Роден в София. Главен редактор на в. „Стършел” в периода 1990-1996. Автор е на  над 30 книги – повести, новели, романи, сборници с хумористични разкази и фейлетони. Дарил 1 бр. от книгата си „Карикатурна броеница от Дембицки до Комарницки.

Посолството на Република България в Ереван дари 2 бр. от отпечатания по инициатива на българската страна „Българо-арменски речник“.

Първа инвестиционна банка – Бургас. Дарили 27 бр. тома книги от български класически автори изучавани в училище.

Раданова, Недялка – читател на библиотеката, жител на гр. Бургас. Дарила 4 бр. художествени книги.

Радойнов, Атанас – Писател, краевед от гр. Бургас. Дарил по 2 бр. от еротичния си роман „Полет до седмото небе“ и от книгата си с притчи „Ножница на страданието“.

Русенов, Костадин – от гр. Бургас. Дарил 2 бр. от книгата „Неспокойно сърце. Страници от живота на Костадин Русенов“.

Симеонов, Иван
-  Писател, поет и белетрист от гр. София. Дарил по 1 бр. от книгите си „Химни за мистерията на неизразимото“ и „Мистерията на битието“.


Станилов, Васил – Писател, драматург, публицист, гл. редактор на в. „Про&Анти“ и директор на издателство „Работилница за книжнина“- София. Дарил  по 1 бр. от книгите си „За малка справка“, Евридика 2033“, „Памет за утре“.

Стойкова, Добринка – Преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии, катедра „Библиотечен мениджмънт“. Дарила 2 бр. от сборника със студии и статии „Добри практики за читателска компетентност при деца и ученици“.

Стойчев, Желязко – Живее в София. По професия геолог и журналист. Дарил 2 бр. от книгата си „Кръчма за чудаци“.

Ташев, Кирил – Историк, краевед роден в с. Стефан Караджово- Ямболско. Живее в гр. Бургас. Дарил по 1 от книгите си: „В Пейзажа на годините“, „Стефан Караджово. История е съвременност“, „Стефан Караджово. 120 години от преименуването му“.

Драматичен театър „Адриана Будевска“ – Бургас. Дарили по 1 бр. от албумите на руския фотограф Валерий Плотников: „Владимир Высоцкий. Таганка“ и „Чистосърдечная фотография, моментальная и навек“.

Терзиева, Маргарита – Професор, д-р на педагогическите науки, ръководител на катедрата „Български език и литература” към Университет „Проф. Д-р Асен Златаров” – Бургас. Дарила 1 бр. от книгата си „Музейна педагогика”.

Тончев, Димитър - Художник, роден в Айтос, живее и твори в гр. Бургас. Дарил 3 бр. от  книгата посветена на него „Димитър Тончев-творчески път”, издадена послучай 80 годишнината му.

Тотешев, Иван – Лекар. Живее в Бургас. Дарил 2 бр. от книгата си „Бончо”.

Трендафилова, Елена – Библиотекар в Регионална библиотека „П. К.Яворов“ – Бургас. Дарила 2 бр. от първата си стихосбирка „Неосветеното ми „Аз“.

Уручев, Владимир Андреев – Български политик, представител на България в Европейския парламент. Дарил по 1 бр. от книгите „100 години от балканските войни 1912 -1913 г.“, „Рилският чудотворец и Бистрешкият манастир „Св. Иван Пусти“ издадени в гр. Враца.

Фотев, Антон – Юрист по професия от гр. Бургас. Пише фантастика. Дарил 1 бр. от първата си книга- роман „Разторг“.

Чавдарова, Ралица - работи като Началник Кардиологично отделение с Интензивен Кардиологичен Сектор към МБАЛ „Дева Мария”- гр. Бургас. Дарила 38 бр. художествена литература от съвременни европейски и американски автори.

Червенков, Михо – Икономист по образование, журналист и краевед. Роден в с. Момина църква - Бургаско, но от 1955 год. живее в гр.Костенец. Дарил 2 бр. от новото издание на книгата си „Спомени за моето родно село Момина църква“.

Червенков, Людмила – Кинезотерапевт, гл. асистент в НСА, Дългогодишен преподавател и с първа докторска степен по Паневритмия. Дарила 2 бр. от книгата си „Паневритмия - здраве и благополучие“.

Шмидт, Лиляна – Родом от Малко Търново, живее в Германия. Дарила 1 бр. от книгата си „Фамилна летопис на Дяковия род. Малко Търново 1800-2000 год.“

Янев, Георги – Краевед и историк от гр. Меричлери. Дарил 3 бр. от книгата си „Меричлери в историята и мен“ и 2 бр. от документалната повест „Полъх над Тракия“.


Назад Горе  
 

Формат за отпечатване  

© 2006, Регионална библиотека П. К. Яворов, гр.Бургас
Изработка: Prima-Soft