Начало
Новини Електронни каталози Библиографии Контакти Услуги Каним Ви...
Търсене  
Библиотеката
 История
Биография на Пейо Яворов
 Дейности и задачи
 Електронни ресурси
 Структура
Директор
Заемна служба
Читалня "П. Дубарова"
Методичен отдел
Читалня за хуманитарни, точни и приложни науки
Междубиблиотечна заемна служба /МЗС/
Ресурсен център на Гьоте-институт България
Отдел "Нормативни документи"
Читалня за текуща периодика
Изкуство
Справочно-библиографски отдел и краезнание
Комплектуване и обработка
Детски отдел
Автоматизация
Административен отдел
 Фондове и каталози
Фондове
Лични колекции
Каталози
 Библиографии
проф. Димитър Аврамов
проф. Георги Дюлгеров
проф. Иван Карайотов
Христо Фотев
Петя Дубарова
 Услуги
 Проекти и програми
Проект „Опознай Земята – пази я!”
Проект „Земята по-чиста, ние по-знаещи”
Проект "Глобални библиотеки"
ПРОЕКТ „РЕГИНА ПИ”
ABLE
Проекти на Министерство на културата
Мегапроект “Пушкинска библиотека”
Ресурсен център за съвременен танц
Проект „Парчета @рт”
 Каним Ви ...
 Нови постъпления и книги с автографи
НА ВАШЕТО ВНИМАНИЕ
АБОНАМЕНТ
АВТОГРАФИ
 Библиотечна мрежа
В областта
Библиотеките в България
СБИР
 За Вас, библиотекари
 Дарители
За 2019 год.
За 2018 год.
За 2017 год.
За 2016 год.
За 2015 год.
За 2014 год.
За 2013 год.
За 2012 год.
За 2011 год.
За 2010 год.
За 2009 год.
За 2008 год.
За 2007 год.
За 2006 год.
До 2006 год.
Електронни ресурси
 Дигитална библиотека
 Каталози
    · на РБ"П.К.Яворов"
    · РЕГИНА
    · РЕГИНА-ПИ(временно спрян)
    · РЕГИНА СТАТИИ
    · на други библиотеки
Бургаски край
 Област
 Община
 Бургас
Никулден - Ден на Бургас
Освобождението на Бургас - 6 февруари
24-ти пехотен черноморски на Н.В.Царица Елеонора полк
 Общини в Бургаска област
 Културни институти
Галерии
Музеи
Държавен архив
Театри, музика...
Издателства
Творчески съюзи
Книжарници
МКЦ
 Културни прояви
Общински
Национални
Международни
Литературни новини
 Учебни заведения
 Народни читалища
 Национален парк     Странджа
Други
· Бележити дати и събития
Покажи / Скрий
 
Покажи / Скрий
Национален конкурс

ПРОЕКТ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА “БЪЛГАРСКИТЕ БИБЛИОТЕКИ – СЪВРЕМЕННИ ЦЕНТРОВЕ ЗА ЧЕТЕНЕ И ИНФОРМИРАНОСТ 2012”

      Библиотеката кандидатства за най-високата допустима сума - 15 000 лв. При разработване на проекта бяха прегледани 35 издателски каталози в електронен вид и описани над 500 заглавия. Бяха включени и други информационни източници, литературна периодика, CD, съобразени с търсенията и потребностите на читателската аудитория. В проекта приоритетно намериха място произведенията на български автори, а така също и заглавия на чужди автори от следните области: художествена литература, публицистика, специализирани издания за деца и юноши, хуманитаристика, литературна критика, история, краеведски изследвания и др. Стремежът ни беше да обхванем по голям брой заглавия, за сметка на екземплярността, като се съобразихме с изискването, всяко издателство което е включено в проекта да участва с 10% от продукцията си. Министерството на културата изцяло финансово подкрепи проекта. След информацията от Министерството на Културата, за спечеления от Регионална библиотека „П.К. Яворов” – Бургас, проект на стойност 10 600 лв. пристъпихме към реализацията му. Директно установихме връзка с издателствата: „Хермес”, „Дамян Яков”, „Сиела”, „Инфодар”, „ Жанет 2001”, „Персей”, „Вакон”, „АМГ Паблишинг”, „Емас”и „Алто”, от които закупихме книгите за 4 790,85 лв. Изпълнението на другите поръчки по проекта се осъществи от книжарниците „Хеликон” и „Хермес” в града ни. От музикална книжарница в Бургас закупихме 19 бр. CD. Абонирахме 5 бр. вестници. Реализацията на първата част на проекта е 850 тома на стойност 10 604,77 лева.
        През месец ноември 2012 год. Регионална библиотека „П.К.Яворов” – Бургас, получи допълнителния втори транш на парите по проекта, сумата от 5 700 лв. Краткият срок за изпълнение наложи да потърсим услугите на най-голямата книжарница в града ни „ Хеликон”. Закупихме останалите заглавия и направихме част от абонамента на български списания и вестници.
        Реализацията на втората част на проекта е за книги - 291 тома и 22 заглавия на литературни и общообразователни периодични издания: „Азбуки”, „Словото днес”, „Литературен вестник”, „Култура”, „Съвременник”, „Рики”, „Математика”, „Образование” и др.

        Общо в библиотекта постъпиха: 1141 тома книги, 19 бр. CD и 27 периодични заглавия. Стойност на проекта бе 16 403, 36 лв.


БЪЛГАРСКИТЕ БИБЛИОТЕКИ-СЪВРЕМЕННИ ЦЕНТРОВЕ ЗА ЧЕТЕНЕ И ИНФОРМИРАНОСТ 2011

         Регионална библиотека “П.К.Яворов” гр.Бургас, кандидатства за финансова подкрепа от 15 000 лв. по проекта “Българските библиотеки съвременни центрове за четене и информираност 2011”.
При разработването на проекта бяха прегледани 38 издателски каталози в електронен вид и описани над 500 заглавия. Бяха включени книги и други информационни източници, литературна и културна периодика, включително и на електронни носители, съобразени с търсенията и потребностите на читателската аудитория. В проекта бяха включени приоритетно произведения на български автори от следните области: художествена литература, публицистика, специализирани издания за деца и юноши, хуманитаристика, литературна критика, история, краеведски изследвания и др. Стремежът ни беше да обхванем по голям брой заглавия, за сметка на екземплярността,като се съобразихме се, с изискването всяко издателство да не надвишава 10% от общия брой на заглавията.
         Министерството на културата подкрепи финансово проекта. Реализацията се осъществи в книжарници Бургас “Хермес,”, “Хеликон”, “Пингвини”, “Белканто” и директно от издателство “Жанет 45”- Пловдив.
         Постъпленията от проекта са: 1094 тома книги на стойност 15 000 лв.БЪЛГАРСКИТЕ БИБЛИОТЕКИ-СЪВРЕМЕННИ ЦЕНТРОВЕ ЗА ЧЕТЕНЕ И ИНФОРМИРАНОСТ 2008

Кандидатствахме за 15 000 лв. Министерството на културата подкрепи финасово 90% от стойността на проекта, библиотеката осигури 10%.  В проекта трябваше да се включат книги  и други информационни източници от следните области: художествена литература за деца и юноши, хуманитаристика, литературна критика, история, краеведски изследвания и др. Заглавията на едно издателство не трябваше да не надвишават 30% от общия брой на проекта.

Този път разработихме проекта с цел да попълним фонда си с нова  специализирана литература, която не е достигнала при нас или е закупена с недостатъчна екземплярност. Предварителната проучвателска работа  бе доста трудоемка. Прегледахме 32 издателски каталога, а също така електроните страници на книжарниците. Най-новото в областта на художествената българска и чужда литература издания на “Хермес”, “Рива”, “Колибри”, “Световит”,  “Летера”, “Захарий Стоянов”, “Стено”, “Изток - Запад”, “ЛИК”, “Труд”, “Балкани”, Кръгозор” и др. намериха място в нашия проект. За детската аудитория прегледахме каталозите на “Пан”, “Д.Яков”, “Фют” и поръчахме  многоекземплярно. За специализираната литература избрахме “Сиби”, “Сиела”, “БАН”, “Нов български университет”, “Св.Климент Охридски”,“Емас”, “Абагар”, “Геа- Либрис” и др.Така ние получихме цялостна представа за изданията. При подбора на заглавията включихме библиотекари от заемна служба и специалзираните читални, както и наши редовни читатели-консултанти. Балансирахме заглавията по възрастов принцип, разпределихме заглавията в специализираните читални и заемна за възрастни. Набавихме нотна литература и речници.

Нови 591 заглави, 1425 тома  от всички отрасли на знанието за 15001,77 лв. се вляха във фонда на библиотеката.

При осъществяване на проекта работихме с книжарска верига  “Пингвините” в Бургас и те бяха основния ни доставчик на литературата.

БЪЛГАРСКИТЕ БИБЛИОТЕКИ – СЪВРЕМЕННИ ЦЕНТРОВЕ ЗА ЧЕТЕНЕ И ИНФОРМИРАНОСТ 2007

Сумата за която разработихме проекта бе 6 500лв. Като 70% осигури  Министерството на културата и 30% собствени средства. Този път проектът трябваше да бъде съобразен и с допълнителните изисквания от страна Министерството - да се закупуват 60% литература от български автори и 40% чуждестранни, книгите и останалите информационни източници включени в проекта да обхаващат следните области- художествена литература за възрастни и деца.

За участието си в проекта предварително направихме проучване, какво е актуалното търсене и какви са отказите за липсващи заглавия. Отчете се недостиг на заглавия от съвременни български автори, а също така и недостатъчна екземплярност на книги в областта на психологията, правото, историята, мениджмънта, маркетнга и  педагогиката. Проучихме новите учебни програми на учениците. Използвахме изпратените каталози  на издателствата:”Просвета”, ”Сиела”, ”ИнфоДар”, “Слънце”, “Прозорец”,”Кибеа”, “Хермес”, “Пан”, “Слово”, “Анубис” и др.  При подбора на заглавия включихме библиотекари от заемна служба и  специалзирани читални, както и наши редовни читатели-консултанти. Спазихме и изискването за  процентното включване на български и чуждестранни автори, да балансираме заглавията  по възрастов принцип-за възрастни и деца. Нови  307 заглавия, 821 тома  от всички отрасли на знанието за  6 500 лв. се вляха във фонда на библиотеката.

ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА НА БИБЛИОТЕКИТЕ ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА ФОНДОВЕТЕ ИМ С НОВА ЛИТЕРАТУРА ЗА ПОВИШАВАНЕ ТЕХНИТЕ КУЛТУРНИ, ОБРАЗОВАТЕЛНИ И ИНФОРМАЦИОННИ ВЪЗМОЖНОСТИ 2006

Библиотеката кандидатства за 2000 лв, като 50% парите по проекта се осигуриха от Община Бургас, а останалите от Министерството на културата. Разработката бе подчина – книги за читателите студенти. Подбрани бяха заглавия по дисциплини, които да  бъдат в помощ на учебния процес, да  дават най-нова информация в областта на културата, етиката, рекламата, туризма, новите аудиовизуални и информационни технологии, на новостите в сферата на публичната информация и икономиката. Спряхме се на издателства, тематично насочени към тези области, но издават в малък тираж своите книги: “Дармон”, “Гига Джордж”, “Матком”, “Сиби”, “Тракия- М”, “Ромина”, университетските издателства “Св.св. Кирил и Методий”- В.Търново, “Св. Климент Охридски” – София, Варненски Свободен Университет “ Черноризец Храбър”, които трудно достигат до нас. Наред с това закупихме и издания отново в помощ на учебния  процес при учениците в  горния курс и  подготовката им за кандидатстване във ВУЗ.

Отпуснатите средства по проекта 1 400 лв. Закупени бяха 143 тома литература.

Книгите бяха предназначени за фондовете на общообразователната и научна читални, а също така и за заемна служба.

 БЪЛГАРСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  В НАШИТЕ БИБЛИОТЕКИ 2005

 В чест на 24-ти май-Денят на славянската писменост и култура Министерството на културата и туризма и Националният център за книгата обяви конкурс за всички библиотеки в страната.Целта на конкурса през 2005 г. бе библиотеките да обогатят и обновят своите колекции с най-значимите произведения на националното литературно наследство и на съвременната родна словестност,които създават непреходните ценности на българската духовност.

Регионална библиотека "П. К. Яворов" гр.Бургас участва в конкурса за 2 000 лв. Община Бургас финансово подкрепи участието в проекта, като осигури 50% от сумата за която кандидатствахме. След спечелване на конкурса бяха подбрани издания на български класически и на съвременни автори от най-добрите издателства на национална литература "Анубис", "Захарий Стоянов", "Жанет-45", "Труд", "Фабер", "Слово" и др.

ПОМОЩ ЗА БИБЛИОТЕКИТЕ 2004

Проектът е предложен от Националния център за книгата с цел попълване на библиотечните фондове с нова литература в областта на културата и хуманитарните науки.

Регионална библиотека "П. К. Яворов" гр. Бургас участва  в конкурса през м. май 2004г. за сумата от   2 200 лв, като 50%(1100лв) се осигуряват от Министерството на културата, а останалите 50% от субсидиите на библиотеката. След спечелване на конкурса се за закупиха книги в областта на езикознанието, културологията, литературознанието, енциклопедични и справочни издания за 1 100 лв. Абонирани  бяха вестници и списания за 2004 година в областта на културата за нуждите на специализираните читални по хуманитаристика, изкуство и общообразователната на сума 1 100лв.

 

 Назад Горе  
 

Формат за отпечатване  

© 2006, Регионална библиотека П. К. Яворов, гр.Бургас
Изработка: Prima-Soft