Начало
Новини Електронни каталози Библиографии Контакти Услуги Каним Ви...
Търсене  
Библиотеката
 История
Биография на Пейо Яворов
 Дейности и задачи
 Електронни ресурси
 Структура
Директор
Заемна служба
Читалня "П. Дубарова"
Методичен отдел
Читалня за хуманитарни, точни и приложни науки
Междубиблиотечна заемна служба /МЗС/
Ресурсен център на Гьоте-институт България
Отдел "Нормативни документи"
Читалня за текуща периодика
Изкуство
Справочно-библиографски отдел и краезнание
Комплектуване и обработка
Детски отдел
Автоматизация
Административен отдел
 Фондове и каталози
Фондове
Лични колекции
Каталози
 Библиографии
проф. Димитър Аврамов
проф. Георги Дюлгеров
проф. Иван Карайотов
Христо Фотев
Петя Дубарова
 Услуги
 Проекти и програми
Проект „Опознай Земята – пази я!”
Проект „Земята по-чиста, ние по-знаещи”
Проект "Глобални библиотеки"
ПРОЕКТ „РЕГИНА ПИ”
ABLE
Проекти на Министерство на културата
Мегапроект “Пушкинска библиотека”
Ресурсен център за съвременен танц
Проект „Парчета @рт”
 Каним Ви ...
 Нови постъпления и книги с автографи
НА ВАШЕТО ВНИМАНИЕ
АБОНАМЕНТ
АВТОГРАФИ
 Библиотечна мрежа
В областта
Библиотеките в България
СБИР
 За Вас, библиотекари
 Дарители
За 2019 год.
За 2018 год.
За 2017 год.
За 2016 год.
За 2015 год.
За 2014 год.
За 2013 год.
За 2012 год.
За 2011 год.
За 2010 год.
За 2009 год.
За 2008 год.
За 2007 год.
За 2006 год.
До 2006 год.
Електронни ресурси
 Дигитална библиотека
 Каталози
    · на РБ"П.К.Яворов"
    · РЕГИНА
    · РЕГИНА-ПИ(временно спрян)
    · РЕГИНА СТАТИИ
    · на други библиотеки
Бургаски край
 Област
 Община
 Бургас
Никулден - Ден на Бургас
Освобождението на Бургас - 6 февруари
24-ти пехотен черноморски на Н.В.Царица Елеонора полк
 Общини в Бургаска област
 Културни институти
Галерии
Музеи
Държавен архив
Театри, музика...
Издателства
Творчески съюзи
Книжарници
МКЦ
 Културни прояви
Общински
Национални
Международни
Литературни новини
 Учебни заведения
 Народни читалища
 Национален парк     Странджа
Други
· Бележити дати и събития
Покажи / Скрий
 
Покажи / Скрий
ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БУРГАС - 6 февруари

 ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БУРГАС

С падането на Плевен на 10.ХII.1877 г. Руско–турската война навлязла в третата, решителна фаза. Започнал победен марш на юг, белязан с безпримерното зимно преминаване на Балкана. Въпреки тежката зима и незапомнените студове, за по-малко от 20 дни руските войски се спуснали в Тракия. С блестящ успех при решителното участие на Българското опълчение завършили сраженията при Шипка-Шейново. С пленяването на армията, командвана от Вейсел паша, била унищожена последната турска отбранителна линия пред Одрин.
Но за населението на целия Бургаски край и Черноморското крайбрежие вестите за развоя на войната били тревожни, защото настъплението на руската армия ставало далеч на запад. Нямало и защита от руския флот, който бил ангажиран в бойните действия на Кавказкия фронт. На 31.01.1878 г. В Одрин било сключено примирие между воюващите страни, което поставило нашия край в неравностойно положение, тъй като демаркационната линия между двете армии била определена по билото на Източна Стара планина и достигала до морето северно от Несебър. Освен това турските войски запазили военните крепости на Шумен и Варна и така запазили и фактическото владеене над крайбрежието. В същото време голяма изселническа вълна от черкези, татари и дезертирали турски войници от север се насочили към източните проходи и Южното Черноморие. Отвсякъде идвали вести за грабежи, жестокости и палежи,за безнаказано вилнеене на башибозушки банди.
Руското главно командване осъзнало недостатъците на примирието и в последния етап на войната били предприети стратегически действия за запазване на Черноморието. Задачата била възложена на ХI армейски корпус под командването на генерал Е. К. Делингсхаузен, който на 23.I.1878 г. започнал освобождаването на териториите на изток от Сливен.
По това време в Бургас и в останалите селища на региона вече нямало официални представители на турския султан. Последните 2 000 турски войници и 4 оръдия са били натоварени на гемии и в края на декември 1877 г. Отплували от Бургаското пристанище към Цариград. Дългото изолиране на бургаските земи от активни освободителни действия създали смут сред местното население. Това активирало и безчинствата на башибозушките и черкезки банди. На масови кланета били подложени жителите на Карнобат и Българово.
За да защити българското население, щабът на ХI армейски корпус сформирал "летящ" отряд под командването на полк. Лермонтов. Той имал за задача да заеме позиции в Бургаския залив и да спре нахлуващите от север през Дюленския проход черкези и дезертирали турски войници. На 4 февруари са освободени Карнобат и Българово,на 5 февруари Айтос, на 6 февруари отрядът влиза в Бургас. Навсякъде руските войници са посрещнати възторжено от населението, което се е радвало, че свободата е достигнала до нашия край. Особено тържествено било посрещането на полковник Лермонтов и неговия “летящ отряд” в Бургас. Летописецът на това събитие, учителят Стоян Шивачев разказва: “Към обяд в града влезе разузнавателен руски разезд, командван от кап. Кукс и съобщи, че следобед ще пристигне руската войска. Новината се разнесе бързо и хората започнаха да се събират в края на града. Начело на посрещачите бяха свещеникът Максим Фратев, дядо Никола Русалиев, видни първенци и трима чужди консули.

Полковник Лермонтов влезе с първи отряд от 30-40 кавалеристи от ХIII драгунски полк и беше срешнат с хляб и сол и после отведен в църквата “Св.Хач” за отслужване на благодарствен молебен. Градските първенци тържествено предали на освободителя на Бургас, полк. Лермонтов, ключовете от турските складове на пристанището, където се съхранявали храни и въглища, по-късно разпределени от новата управа за изхранването на населението. Същата вечер под звуците на църковните камбани са посрещнати и останалите 2 000 руски войни от 24 дивизия на ХI армейски корпус. Почивката била кратка, защото пристигнали тревожни вести за черкезки нападения срещу Несебър и Поморие, а само половин час след тържественото посрещане в града на полк. Лермонтов получил съобщение за поява на турски броненосец в Бургаския залив и опасност от евентуален турски десант. Опасността бързо била предотвратена, а на 7 февруари бил изпратен един ескадрон за освобождаване на Поморие и Несебър. В същия ден в присъствието на освободителя на Бургас била учуредена първата общинска управа начело с първия кмет на Бургас Нико Попов, помощник кмет Панайот Русалиев, секретар Мавруди Стойчев и учителя Стоян Шивачев. Назначен бил околийски началник поручик Скугаревски, който поел организирането на защитата на населението срещу терора на черкезките банди и дезертиралите турски войници.
В Бургаските покрайнини била уредена и първата военна болница/лазарет/ под ръководството на Александра Лермонтова, дъщеря на командира на “летящия отряд”, която участвала във войната като доброволка в медицинския корпус. На издигнатия паметник при Лазарета (поставен сега в морската градина до Летния театър) четем: “В память воинам частей Бургаского отряда умершим от болезней с марта до октобрь 1878г.” ”.
В края на 90-те години на ХIХ в. Мястото, където били посрещнати руските освободители (днес площада до ПМГ”Акад.Н.Обрешков” и ГРЕ “Г.С.Раковски”) е увековечено с малък мраморен паметник. През 60-те години на ХХ век е заменен с мемориал на Руските освободители
н.с.Цоня Дражева

******************************************

    Незабравим спомен за стотици бургазлии ще остане честването на 130-годишнината от освобождението на Бургас на 6 февруари 2008 г..


На площад “Тройката” беше реализирана атрактивна възстановка, илюстрираща посрещането на „летящия” отряд на полковник Лермонтов – освободителят на Бургас. Във възстановката взеха участие 12 коня с ездачи. Актьори от е ДТ „Адриана Будевска” влязоха в ролите на драгунска конница, а полк. Лермонтов бе Юрий Ангелов . Ролята на първия кмет на Бургас Нико Попов бе Валерий Еличов.

В празничното честване взеха участие Църковното настоятелство при Храм „Св.Св. Кирил и Методий”, Регионален Бургаски музей, Оперно-Филхармонично Дружество – Бургас, ДТ „Адриана Будевска”, Бургаски духов оркестър с диригент маестро Й. Караиванов, Детски хор „Милка Стоева” с диригент Св. Стоева, ПФД „Странджа” с гл. худ. ръководител проф. д-р Ст. Чапкънов, Военноморска база – Бургас, Конна база – Бургас.В 12:30 ч.венци и цветя бяха положени пред паметника на руските освободители до ГРЕ “Г.С.Раковски”. В ритуала взе участие почетен караул от Военноморска база Бургас.Назад Горе  
 

Формат за отпечатване  

© 2006, Регионална библиотека П. К. Яворов, гр.Бургас
Изработка: Prima-Soft